Dränera om källarvägg? Tips och Råd!

Då jag under många år jobbat med dräneringar i form av teknisk rådgivning/besiktning mm. så ville jag delge mina råd och tips vid en omdränering.
När ska man dränera om?
Det finns många olika råd om detta, vissa säger att en dränering klarar sig i 10-15 år, medans andra säger någostans mellan 20-50 år. Jag säger; hur ser det ut hemmavid? Upplever du ett problem i din husgrund? Om du t.ex. tycker att det är rått och kallt. Blir kartonger fuktiga när du ställer dem i källaren, eller blir det en fuktfläck på golvet efter du flyttat kartongen? Har du kanske en tvättstuga där du hänger tvätt, men den torkar aldrig? Eller har du direkt synliga problem? Kanske flagnar färgen på väggen, du kanske har mögelproblem (Alltid förkyld hemma?) osv. Då är det nog dags att fundera på en omdränering.
Vilken teknik ska jag använda mig av?
Det finns idag olika skolor när man gör en omdränering hemma. De som hängt med längst, men oftast har kortast livslängd är:
- Asfaltsstrykning direkt på husgrunden
- Grundmursmatta typ Platon eller liknande
Dessa två metoder ger en utomordentligt skydd mot vatten som kommer från marken och rinner in mot huset, till en början.
Du har även en rätt så beprövad metod, där man använder sig av en dränerande skiva. Här finns olika märken och metoder:
- Pordrän-skiva. En bitumenlimmad cellplastskiva som torkar ut och dränerar.
- Isodrän-skiva. Samma som ovan, fast ett annat märke.
- Optidrain-skiva. Samma som ovan, fast ett annat märke.
- Superdrän. En skiva som är till viss del dränerande, men inte skyddad av ett bitumenlager.
- Ignucell. En annan typ av dränerande skiva, där ett lim, som inte är bitumenbaserat, används.
Det har även börjat dyka upp alternativa metoder till att göra en traditionell omdränering där man använder sig av elektroosmos och vänder fuktens vandring utåt. Du uppnår denna omvändning genom att installera elektroder i grundmuren:
- Drypower. Är ett företag som erbjuder denna typ av lösning.
Huruvida denna metod fungerar kan jag inte svara på, det jag dock kan konstatera är att en undersökning har gjorts av SINTEF (Norges svar på SP) där man konstaterar att man inte fick elektroosmosen att fungera alls. Här kan du läsa rapporten om det!
Göra själv eller anlita entreprenör?
När du väl valt vilken metod du anser är bäst och passar ditt hus bäst ska du fundera på om du vill utföra jobbet själv eller anlita en entreprenör. Är du normalt händig så är det ingen omöjlighet att göra en omdränering själv, men visst kan det vara skönt att få garanti på utfört jobb från en entreprenör.
Oftast har de flesta tillverkare/agenturer fina beskrivningar på hur du bäst utför jobbet, men betänk en sak. Alla husgrunder är olika! Det som ser enkelt ut på en ritning kan i verkligheten bli betydligt mycket krångligare om det t.ex. visar sig att huset står på berg och du inte får ner dräneringsrören, du kanske har en stor altan och hur gör man då? (Det återkommer jag till lite längre ner). Då kan det vara skönt att ha en erfaren entreprenör som kan göra den bästa lösningen.
Vilken entreprenör ska jag välja?
Detta är alltid svårt! Men mitt råd är att entreprenören bör uppfylla dessa kriterier för att ens få lämna en offert till dig:
- Inneha en certifiering på omdränering. (Cecert, Isocert, Säkergrund är några olika certifieringar som finns).
- Inneha F-skattsedel (Bra tips är att söka efter entreprenören på allabolag)
- Inneha en hemsida med referensobjekt
- Inneha adekvata försäkringar
Oftast har ovanstående certifieringar sökmöjligheter så du kan hitta en entreprenör i närheten av där ditt hus finns. Begär in 2-3 offerter och jämför dem. Ta inte den billigaste och inte den dyraste! :)
Blir allting kalas?
När man gör en omdränering (dvs. när man gräver upp och lägger nya dräneringsrör och applicerar produkt på källarväggen) så ska man tänka på att det område som blir omdränerat är just yttervägg. Lägger man dräneringsrör på erfoderligt djupt (om möjligt ca. 100mm under underkant sula) så bör inte markvattennivån få kontakt med huskroppen. Och det är ju bra. MEN, det finns ju områden som trots en omdränering fortsättningsvis är oskyddade och det kan ju vara källargolvet eller hjärtvägg. Här kan fukten fortsättningsvis fortsätta att sugas upp underifrån och bli ett problem för dig. Därför får man titta på olika lösningar även här, om man upplever problem med det.
Källargolv
Om du har problem med fukt på källargolv så kan du antingen:
- Bila upp golvet, lägga isolering (Förslagsvis en dränerande sådan) och gjuta en ny platta.
- Anlägga ett undertrycksventilerat golv typ Nivell
- Anlägga ett tätskikt ovanpå källargolvet typ Platon
Det du ska tänka på om du vill blanda in golvvärme på ett gammalt källargolv är att du kan få ännu större fuktproblem såvida du inte tilläggsisolerar eller väljer att lägga golvvärme i hela källaren och aldrig stänga av värmen.
Hjärtvägg/yttervägg man inte kommer åt från utsidan
Har man problem med hjärtvägg eller yttervägg som man inte kan åtgärda från utsidan så kan man använda sig av en produkt som heter Klimatplattan. Klimatplattan är en Kalcium/Silikatskiva som tar hand om fukten på insidan och dessutom har den så högt pH-värde att inget mögel kan växa på den. Du får även en liten extra tilläggsisolering med den.
Extra tips!
Här är några extratips:
- Före arbetet - Fotografera!
- Under arbetet - Fotografera! (Svårt att veta hur det såg ut när man grävt igen)
- Dokumentera! Om man är tvungen att frångå arbetsinstruktion från tillverkare/agentur så är det oerhört bra att man dokumenterar varför och vad man väljer för lösning istället. Detta för att skydda både dig som konsument, men även för entreprenören.
- Använd Checklistor! Det är lätt att missa, använd dig därför av checklistor som de flesta tillverkare/agenturer har tagit fram.
- Använd dig av teknisk support! De flesta tillverkare/agenturer har någon form av teknisk support. Skulle du stöta på ett problem som du inte finner svaret i arbetsinstruktionen - Ring eller Maila till dem.
- Återställning. Tänk på att marken eftersjunker. Beroende på jordtyp och förutsättningar så kan det ta flera år innan marken satt sig klart. Det kanske därför inte optimalt att anlägga en fin stengång eller liknande. Du kan ju självklart förhindra/minska att marken eftersjunker genom att packa marken med en mekanisk vibra eller liknande, tänk då på att anpassa produkten som sitter utefter väggen så den tål slagen från vibran.
Lycka till med din omdränering!